optiko-stress

Οπτικό Στρες

Τί είναι;

Το οπτικό στρες είναι μία κατάσταση την οποία βιώνουμε όλοι μας κατά καιρούς, παιδιά και ενήλικες!

Ο λόγος που το βιώνουμε ολοένα και πιο συχνά είναι επειδή πλέον έχουμε ενσωματώσει πολλές ώρες μέσα στην ημέρα μας την χρήση ηλεκτρονικών συσκευών όπως ηλεκτρονικούς υπολογιστές, κινητά, tablets, ipad κ.ά είτε για την εργασία μας είτε για την διασκέδασή μας.

Αυτό σημαίνει ότι ο σύγχρονος τρόπος ζωής που ακολουθούμε μας επιβάλλει να περνάμε πολλές ώρες μπροστά από οθόνες ή πάνω από κείμενα. Έτσι αναγκάζουμε τα μάτια μας να εστιάζουν παρατεταμένα σε αρκετά κοντινές αποστάσεις. Κάποιες φορές αυτό μπορεί να είναι αρκετά κουραστική και επίπονη διαδικασία τόσο ώστε να αναγκαστούμε να σταματήσουμε ότι κάνουμε είτε σχετικά άμεσα είτε προς το τέλος της ημέρας.

 

Μηχανισμοί κοντινής όρασης 

Όταν διαβάζουμε ή κάνουμε μία κοντινή εργασία, δύο μηχανισμοί της όρασης ενεργοποιούνται αυτόματα.

– Η σύγκλιση: Για να δούμε ένα κείμενο ως ένα σταθερό αντικείμενο, θα πρέπει να συγκλίνουμε τα μάτια μας με τρόπο ώστε οι δύο άξονες των ματιών να στραφούν προς τα μέσα και να τέμνονται ακριβώς πάνω στην επιφάνεια του βιβλίου. Η διαδικασία αυτή είναι καλό να γίνεται εύκολα και να έχει διάρκεια.

– Η προσαρμογή: Για να δούμε καθαρά το κείμενο που διαβάζουμε ενεργοποιείται ο μηχανισμός αυτός κατά τον οποίο ο φακός που έχουμε εσωτερικά του ματιού μας αλλάζει την καμπυλότητα και την δύναμή του και με τον τρόπο αυτό καθαρίζει την εικόνα. Ισχύει και σε αυτόν τον μηχανισμό ότι θα πρέπει να γίνεται με ευκολία και να έχει διάρκεια.

Αν οι δύο αυτοί μηχανισμοί δεν δουλεύουν επαρκώς όταν κοιτάμε σε κοντινές αποστάσεις τότε το αποτέλεσμα είναι θολή ή/και διπλή όραση. Το τελικό αποτέλεσμα είναι η κούραση, η κοπιωπία, καθώς και συμπτώματα όπως πονοκέφαλος, να δακρύζουν τα μάτια μας κ.ά.
 

optiko-stress_a
 

Πολλά είναι τα επαγγέλματα εκείνα στα οποία αναγκάζεται κάποιος να χρησιμοποιεί κυρίως και διαρκώς την κοντινή του όραση, όπως μηχανικοί, ωρολογοποιοί, λογιστές, χειρουργοί κ.ά.

 

 

Τι είναι το οπτικό στρες;

Λέγοντας οπτικό στρες εννοούμε την δύσκολη κατάσταση και τα προβλήματα που βιώνει κάποιος κατά την διάρκεια της κοντινής του εργασίας. Είτε πρόκειται για μαθητή που δυσκολεύεται κατά το διάβασμα, είτε για επαγγελματία ο οποίος δυσκολεύεται να φέρει σε πέρας την δουλειά του.

Αυτή την δυσκολία την συναντάμε σε περιπτώσεις κατά τις οποίες τα δύο συστήματα μηχανισμών που αναφέραμε πιο πάνω και που πρέπει απαραιτήτως να χρησιμοποιούμε κατά την κοντινή μας εργασία δεν λειτουργούν σωστά και επαρκώς. Αυτό σημαίνει ότι η προσαρμογή και η σύγκλιση των δύο ματιών δεν έχουν την απαραίτητη ελαστικότητα αλλά και την αντοχή.

 

Οι τελευταίες έρευνες μιλάνε για την έντονη συσχέτιση του οπτικού στρες με την έντονη κοντινή εργασία και ενασχόληση κάτι που όπως φαίνεται επηρεάζει και την ανάπτυξη και την εξέλιξη της μυωπίας.
 
Συμπτώματα
 
– Τρίβετε αρκετά τα μάτια σας,
– κοκκινίζουν συχνά,
– κλείνετε το ένα μάτι όταν διαβάζετε ή γέρνετε το κεφάλι,
– γουρλώνετε τα μάτια,
– βλέπετε θολά,
– απομακρύνεστε ή πλησιάζετε το κείμενο,
– εγκαταλείπετε γρήγορα το διάβασμα,
– χάνετε τον στόχο, κάνετε λάθη,
– παραλείπετε λέξεις ή γραμμές, 
– δυσκολεύεστε να μείνετε προσηλωμένοι,
– ψιθυρίζετε όταν διαβάζετε ή χρησιμοποιείτε το δάχτυλό σας,
– έχετε δυσκολία στην κατανόηση του κειμένου ή στο να θυμηθείτε κάτι που είδατε ή διαβάσατε,
– έχετε συχνά πονοκεφάλους κατά την εργασία σας, 
– μειώνεται η απόδοσή σας είτε σχετικά άμεσα είτε κατά το τέλος την ημέρας,
– χάνετε τον στόχο σας κ.ά.
 

optiko-stress_b
 

Πώς μπορεί να βοηθήσει το Vision Training;

Όταν οι δύο αυτοί μηχανισμοί (η σύγκλιση και η προσαρμογή) δεν λειτουργούν σωστά μπορούμε να τους ενισχύσουμε μέσα από τα εξατομικευμένα προγράμματα Vision Training ή/και σε συνδυασμό με γυαλιά οράσεως σχετικά με την μείωση της οπτική κόπωσης.  Οι συγκεκριμένοι φακοί οράσεως είναι φακοί με μία μικρή ενσωματωμένη διαβάθμιση στον βαθμό τους με σκοπό να βοηθήσει την προσαρμογή του οπτικού μας συστήματος όταν κοιτάμε κάτι σε κοντινή απόσταση.
 

optiko-stress_c