Visual Training

Vision Training (Vision Therapy)

Ιστορική αναδρομή

Η μέθοδος αυτή αρχικά ξεκίνησε με σκοπό την μη παρεμβατική προσέγγιση (μη χειρουργική επέμβαση) σε περιπτώσεις στραβισμού τον 19ο  αιώνα. Στις αρχές του 20ου αιώνα σχεδιάστηκαν πολλές τεχνικές για να βελτιωθεί η διόφθαλμη λειτουργία και πλέον χρησιμοποιείται κατά κύριο λόγο από τους οπτομέτρες για την βελτίωση της όρασης και της σωστής λειτουργίας της, την αντιμετώπιση δυσκολιών στην ανάγνωση και στην μάθηση αλλά και στην βελτίωση των αθλητικών επιδόσεων.

Τα τελευταία χρόνια το Vision Training έχει κάνει την εμφάνισή του και στην χώρα μας και είναι αναπόσπαστο εργαλείο στα χέρια των εξειδικευμένων οπτομετρών για την βελτίωση της όρασης και των οπτικών δεξιοτήτων! Οι οπτομέτρες με συμπεριφοριστική προσέγγιση χρησιμοποιούν στην δουλειά τους τα νεότερα δεδομένα που προέρχονται από έρευνες διαφόρων ειδικοτήτων και αφορούν την όραση. Το Vision Training δεν σχετίζεται με την ορθοπτική και την τακτική της «εκγύμνασης» των οφθαλμικών μυών. Αντίθετα κινείται σε μια πιο λειτουργική προσέγγιση λαμβάνοντας υπόψη αντιληπτικές έννοιες αλλά και το γνωσιακό υπόβαθρο της όρασης! Πρέπει να θυμόμαστε πως η όραση είναι μία πολύπλευρη αίσθηση που συνεχώς, αναπτύσσεται, μαθαίνεται και εκπαιδεύεται.

Υπάρχουν αρκετές βιβλιογραφικές αναφορές σχετικά με την αποτελεσματικότητα του Vision Training καθώς και έρευνες που έχουν γίνει σε συνεργασία οπτομετρών και οφθαλμιάτρων, οι οποίες δείχνουν θετικά αποτελέσματα σχετικά με διάφορες δυσλειτουργίες της όρασης.

 

 

VISION TRAINING  (VT)

 

Το Vision Training (VT) είναι ένα εξατομικευμένο πρόγραμμα ασκήσεων και δραστηριοτήτων, οι οποίες πραγματοποιούνται:

– υπό την καθοδήγηση και συμβουλή εκπαιδευμένου οπτομέτρη

– δημιουργώντας τις κατάλληλες συνθήκες

– δίνοντας τα απαραίτητα ερεθίσματα

– σε κατάλληλα διαμορφωμένο χώρο

– και με τον απαραίτητο εξειδικευμένο εξοπλισμό

Και διαμορφώνονται ανάλογα:

– με την ηλικία

– τις δυσλειτουργίες και

– τις ανάγκες του κάθε ατόμου.

 

Ο σκοπός:

– Τα προγράμματα αυτά χρησιμοποιούνται για να διορθώσουν ή/και να βελτιώσουν συγκεκριμένες δυσλειτουργίες του οπτικού μας συστήματος.

– Μας βοηθάνε να αναπτύξουμε νέες οπτικές ικανότητες ώστε η όρασή μας να λειτουργεί άνετα σε οποιεσδήποτε συνθήκες της καθημερινότητάς μας, απαλλαγμένοι από συμπτώματα κόπωσης.

– Ενεργοποιούμε μέσω αυτών διαφορετικές πτυχές τις οπτικής μας λειτουργίας.

Εκπαιδευόμαστε να χρησιμοποιούμε την όρασή μας σε συνδυασμό με την κίνηση του σώματος και τις υπόλοιπες αισθήσεις μας.

– Ο απώτερος σκοπός είναι να εκπαιδεύσουμε το σύστημα μάτι – εγκέφαλος να βλέπει και να αναλύει σωστά αυτές τις πληροφορίες που λαμβάνει με τρόπο άνετο και αποτελεσματικό.

Μέσα από τι ασκήσεις «μαθαίνουμε» να βλέπουμε με αποτελεσματικό τρόπο.

 

Η διαδικασία:

Ένα πρόγραμμα Vision Training  είναι διαμορφωμένο για κάποιον με τέτοιο τρόπο ώστε να υπάρχει μια διαβάθμιση όσον αφορά τον βαθμό δυσκολίας. Μέσω των ασκήσεων δίνουμε σε κάποιον την ευκαιρία μέσα από τα κατάλληλα ερεθίσματα να μάθει να χρησιμοποιεί την όρασή του αποτελεσματικά και  λειτουργικά.

Όταν λοιπόν κάποια οπτική δεξιότητα που ήδη έχει κάποιος εξελίσσεται, τότε αλλάζοντας τον βαθμό δυσκολίας σταδιακά μπορούμε να την ενισχύσουμε και άλλο.

Όταν κάποιος δυσκολεύεται σε κάποια οπτική λειτουργία, όπως π.χ. ανεπάρκεια σύγκλισης, ανεπάρκεια προσαρμογής, ανεπαρκής οφθαλμικές κινήσεις κ.ά. τότε του δείχνουμε τον τρόπο πώς να κατακτήσει αυτή την δεξιότητα! Σίγουρα κάτι τέτοιο γίνεται σταδιακά και σε βάθος χρόνου. Μόλις λοιπόν κερδίζει το πρώτο στάδιο, τότε τροποποιώντας την άσκηση και αλλάζοντας τον βαθμό δυσκολίας ή δίνοντας κάποιο άλλο ερέθισμα, η δεξιότητα αυτή ενισχύεται ακόμα περισσότερο!

Σημαντικό ρόλο παίζει η συμβολή του οπτομέτρη! Η καθοδήγησή του σίγουρα είναι καθοριστική για την εξέλιξη του προγράμματος. Ο διάλογος μεταξύ εξεταστή και εξεταζόμενου κατά την διάρκεια των ασκήσεων είναι καταλυτικός, αφού ακόμα και μέσα από αυτόν ο εξεταζόμενος αντιλαμβάνεται καλύτερα τις αλλαγές που βιώνει και μπορεί να βρει αποδοτικούς τρόπους για να ακολουθήσει το πρόγραμμα των ασκήσεων.

– Στην ερώτηση: «Μπορούν όλοι να επωφεληθούν από το Vision Training;», η απάντηση είναι: «Ναι!»

– Στην ερώτηση: «Χρειάζονται όλοι Vision Training;», η απάντηση είναι: «Όχι».

Το Vision Training αποτελεί επιλογή του καθένα έπειτα από πρόταση του οπτομέτρη με συγκεκριμένο στόχο!

Είναι ευχάριστο και για τα παιδιά αλλά και για τους ενήλικες οι οποίοι αρχίζουν να χρησιμοποιούν πτυχές της όρασή τους με πιο αποδοτικό τρόπο βρίσκοντας έντονο ενδιαφέρον στις δραστηριότητες του προγράμματος!

Αποδοτική όραση σημαίνει καλύτερη ποιότητα ζωής!!!

 

Πού μπορεί να βοηθήσει το Vision Training;

Το VT βρίσκει θετική εφαρμογή σε πολλές περιπτώσεις όπως:

– δυσλειτουργίες διόφθαλμης όρασης (π.χ. ανεπάρκεια σύγκλισης)

– δυσλειτουργία προσαρμογής (π.χ. ανεπάρκεια προσαρμογής)

– προβλήματα οφθαλμοκίνησης (π.χ. δυσκολία στις κινήσεις παρακολούθησης ή στις σακκαδικές κινήσεις)

– αμβλυωπία (το γνωστό ως τεμπέλικο μάτι)

– σε κάποιες περιπτώσεις στραβισμού (ακόμα και αν έχει προηγηθεί ή θα ακολουθήσει χειρουργική παρέμβαση προκειμένου να ενισχύσει το τελικό αποτέλεσμα)

– σε δυσλειτουργίες της οπτικής αντίληψης και του οπτοκινητικού συντονισμού (συνεργασία χέρι – μάτι)

– σε παιδιά που αντιμετωπίζουν μαθησιακές δυσκολίες ή δυσλεξία

– σε παιδιά με διάσπαση προσοχής

– σε ανθρώπους που κάνουν παρατεταμένη χρήση ηλεκτρονικού υπολογιστή και βιώνουν έντονα συμπτώματα οπτικής κόπωσης

– σε αθλητές (Sports Vision Training) οι οποίοι έχουν μεγάλες απαιτήσεις και θέλουν να βελτιώσουν την απόδοσή τους σε ερασιτεχνικό ή σε επαγγελματικό επίπεδο κ.ά.

– στην αποκατάσταση ασθενών με κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις ή έπειτα από εγκεφαλικό επεισόδιο (σε συνεργασία πάντα με τον θεράποντα ιατρό του ασθενή).

Φυσικά το VT δεν είναι η λύση για όλα τα προβλήματα. Αυτό που είναι προτεραιότητά μας είναι καταρχήν να εντοπίσουμε αν υπάρχουν κάποιοι περιορισμοί (π.χ. νευρολογικοί) και αφού εξεταστούν διεξοδικά τότε καταλήγουμε σε ένα εξατομικευμένο και κατάλληλα προσαρμοσμένο για τις ανάγκες του κάθε ανθρώπου πρόγραμμα με μία ρεαλιστική προσέγγιση.

 

Ο εξοπλισμός μας

Κατά την διάρκεια των προγραμμάτων χρησιμοποιούμε απλό εξοπλισμό όπως φακούς, πρίσματα, φίλτρα, πίνακες, εξειδικευμένα όργανα όπως walking rail, balance board, ειδικούς φακούς flippers, περιστρεφόμενους δίσκους, vectograms, Marsden balls καθώς και ειδικά οπτομετρικά όργανα όπως στερεοσκόπια.


Στόχος μας είναι το πρόγραμμα να κυλάει με ευχάριστο τρόπο και να υπάρχει μία καλή συνεργασία μεταξύ του οπτομέτρη και του εκπαιδευόμενου. Η σχέση αυτή είναι σημαντική γιατί μέσα από την καθοδήγηση και την ενθάρρυνση του οπτομέτρη, θα μπορεί ο εκπαιδευόμενος να κατακτάει τους επιθυμητούς στόχους, να βάζει νέα όρια και να πετυχαίνει συνεχώς καλύτερα αποτελέσματα. Υπάρχουν πολλές δραστηριότητες που μοιάζουν με παιχνίδι, γεγονός που κάνει το πρόγραμμα ακόμα πιο ευχάριστο, ειδικά για τα παιδιά και έτσι μέσα από το παιχνίδι τελικά προάγεται η μάθηση και η ανάπτυξη των οπτικών δεξιοτήτων.

 

Τα προγράμματα Vision Training

Τα προγράμματα πραγματοποιούνται σε εβδομαδιαία βάση, σε συνεδρίες διάρκειας  50’ σε ειδικά διαμορφωμένο και άνετο χώρο!

Το κάθε πρόγραμμα είναι εξατομικευμένο, δεδομένου ότι το κάθε άτομο είναι διαφορετικό. Κατά συνέπεια και η διάρκειά του εξαρτάται από τις ανάγκες και τις δυσλειτουργίες του ατόμου, το επίπεδο που βρίσκεται καθώς και το επίπεδο που επιθυμεί να κατακτήσει!

Σε αρκετές περιπτώσεις οι εκπαιδευόμενοι κάνουν και κάποιες ασκήσεις στο σπίτι αναμνηστικά για λίγα λεπτά κάθε μέρα υπό τις οδηγίες του οπτομέτρη και με την βοήθεια του γονέα όταν πρόκειται για παιδί! Αυτές οι ασκήσεις αποτελούν μέρος του προγράμματος και ο σκοπός είναι να γίνει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο η εμπέδωση των οπτικών δεξιοτήτων που κατακτώνται και να προχωράμε πιο γρήγορα στο πρόγραμμα.

Στις πρώτες 8-10 συνεδρίες προχωράμε σε πλήρη αξιολόγηση ώστε να καταγράψουμε την πρόοδο του ατόμου και να θέσουμε μαζί τους νέους στόχους!

Το πρόγραμμα ολοκληρώνεται όταν επιτευχθούν οι στόχοι που έχουν θέσει σε συνεργασία ο οπτομέτρης και ο εκπαιδευόμενος. Μπορεί να διαρκέσει από μερικούς μήνες μέχρι και χρόνο.

Μάθε περισσότερα για το Vision Training